Geschiedenis Het Oude Station

Het oude station van Houten dateert uit de negentiende eeuw (1868). Het station is het enige exemplaar dat nog overeind staat. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw verloor het gebouw zijn functie als station en deed verder dienst als basisschool, woonhuis voor diverse gezinnen en weer later als bedrijfsverzamelgebouw voor startende ondernemers. Het station zou al eerder onder de slopershamer terecht zijn gekomen als bewoners uit Houten hun stem niet hadden laten horen. Nu echter stond het station in de weg vanwege de geplande spoorverdubbeling. Het gebouw is in augustus 2007 onder grote belangstelling van Houtenaren en landelijke pers 150 meter zuidwaarts verplaatst.

Het oude stationsgebouw heeft een maatschappelijke functie gekregen: Het oude station: een kleinschalig congres- en ontmoetingscentrum. In het oude station werken mensen met een verstandelijke beperking van de Stichting Philadelphia Zorg onder professionele begeleiding. De voorkomende werkzaamheden die zij verrichten zijn; lunches/zelf gemaakt gebak bezorgen buiten het station (Lunch Op Wielen, per bakfiets), stoelen klaarzetten, gasten ontvangen, drankjes en hapjes/lunches/high tea/borrels serveren en het gebouw schoonhouden. Het station is een pleisterplaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, met name in deTearoom De Stationschef.

 

 

 


 

Voor een monumentaal welkom

Koekjes abbonement

 

 

- KOEKJES ABBONEMENT -

Heeft u wekelijks of maandelijks lekkere koekjes nodig voor bij de koffie of tijdens een vergadering of bijeenkomst? Bestel dan bij ons het koekjes abonnement.

Lees verder

Ook: